A1 Capital’in raporunda ABD Başkanı Donald Trump’ın, alüminyum, çelik ve otomobillere ek vergiler getirmesinin yanı sıra Çin'den gelen tüm mallara daha fazla gümrük vergisi koymasının ardından, "Kurtuluş Günü" olarak adlandırdığı bugün de yeni karşılıklı gümrük vergileri duyurmaya hazırlandığı belirtildi. Raporda şunlar kaydedildi:
“Eylem, ABD'nin gümrük vergilerini diğer ülkelerin uyguladığı seviyelere çıkararak ve bu ülkelerin gümrük vergisi dışı ticaret engellerini ortadan kaldırarak 1,2 trilyon dolarlık küresel mal ticaret açığını azaltmayı amaçlıyor. Tarife riski iyi bir şekilde dillendirildi ve büyük ölçüde piyasanın köşelerinde fiyatlandırıldı. Bu nedenle kurtuluş günü tamamen şok edici olmayabilir.
“Ancak, ticaret savaşında kimse kazanmıyor ve küresel büyüme görünümü üzerinde bulutlar toplanıyor. Müzakereler muhtemelen 2 Nisan'dan sonra başlayacak ve bu da tarifelerin nihai kapsamı, seviyesi ve zamanlaması hakkında uzun bir belirsizlik dönemine yol açacak. Tarifeler, enflasyon tablosu etrafında o kadar fazla belirsizlik yaratıyor ki FED geri çekilip izlemek zorunda kalabilir, önümüzdeki birkaç ayda bazı tarifelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte enflasyon verilerinin takip edilmesi çok önemli.
“Trump’la birlikte tüm dünya her an her şeyin olabileceğini öğrendi. Bu yüzden Çarşamba gününden sonra ekonominin görünümünü tahmin etmeye bile çalışmak çok zor ve Genel olarak Fed başkanı Powell’ın dediği gibi “ Ekonomik görünüm etrafındaki belirsizlik arttı “ bir tahminde bulunmak zorundaysak bulunuruz durumu geçerli.
“Genel hatlarıyla, ekonomik değerlendirmemiz herhangi bir tarifenin Amerikalıları daha fakir yapacağı yönünde. İthalat fiyatlarındaki darbe tek seferlik bir olay olsa da, enflasyonun fiyat endekslerindeki yıllık değişim olarak ölçülür. Bu, bir kerelik darbenin etkisinin, tarife uygulandıktan sonra 12 ay boyunca enflasyon ölçütlerinde kalacağı anlamına gelir.
“Bu, daha yüksek enflasyon ölçütlerinin enflasyon beklentilerini etkilemesi için yeterince zaman, ancak beklentilerin etkileneceğine veya beklentilerdeki herhangi bir değişikliğin ücret taleplerini etkileyeceğine veya ücret taleplerindeki herhangi bir artışın piyasa fiyatlarını etkileyeceğine dair bir güvence yok ve de bunun nasıl gelişeceğini bilmiyoruz. Açgözlülüğe ve ne kadar para kazanabilirim zihniyetinden korkuya ve ne kadar para kaybedebilirim zihniyetine geçtik. Ve bu kesinlikle yatırımcılar için duygusal bir değişim oldu.
“Altın için mükemmel bir fırtına devam ediyor. Geleneksel olarak jeopolitik ve ekonomik belirsizliklere karşı bir korunma aracı olarak görülen altın, pazartesi günü 1986'dan bu yana en güçlü çeyreğini tamamlayarak ons başına 3.100 doların üzerine çıktı ve değerli metalin tarihindeki en önemli yükselişlerden birini kaydetti. Fiyatlar kâr satışlarıyla geriledi ancak yatırımcıların, Başkan Trump'ın ABD ile ticaret dengesizliği olan ülkelere yönelik kapsamlı gümrük vergileri açıklamasının öncesinde güvenli liman varlığına yönelmesiyle rekor seviyelere yakın kaldı.
“Spot altın 3.148 dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten ons başına yüzde 0,3 düşüşle 3.113 dolara geriledi. Doların güvenli liman statüsünün aşınabileceğine dair bazı geçici riskler var. Birincisi, zayıflayan ABD görünümü doların riskten korunma amaçlı cazibesini azaltıyor. İkincisi, ABD kurumlarının istikrarına ve küresel iç hukukun üstünlüğü normlarına yönelik daha geniş bir meydan okuma, yabancı yatırımcıların marjda dolara yatırım yapma isteğini azaltabilir.
“Endişe duymayanlar ise kademeli bir gerileme olabileceğini, (Son) yirmi yıldır devam eden eğilimlerin devam etmesinin daha olası olduğunu yani ABD dolarının merkez bankalarının rezerv varlıklarındaki payının istikrarlı bir şekilde azalması ve altın gibi alternatif rezerv varlıklarına yönelmesinin devamını beklemekteyiz.
“Euro bölgesi enflasyonu geçen ay beklendiği gibi geriledi ve temel fiyat baskılarının önemli bir ölçüsü de düştü. Bu düşüş, muhtemelen Avrupa Merkez Bankası'nın Nisan ayı sonlarında bir faiz indirimi daha yapacağı yönündeki yaygın beklentileri daha da artırdı. Eurostat'ın Salı günkü verilerine göre, Euro paylaşan 20 ülkede tüketici fiyat artışı beklentilere paralel olarak, Şubat ayındaki yüzde 2,3'ten Mart ayında yüzde 2,2'ye geriledi.
“Bu gelişmede, enerji maliyetlerindeki büyük düşüş ve hizmet enflasyonunun yavaşlaması etkili oldu. Dalgalı gıda ve yakıt fiyatlarını hariç tutan yakından izlenen bir çekirdek rakam, yüzde 2,6'dan yüzde 2,4'e düştü. Bu, yüzde 2,5 beklentilerinin altındaydı ve uzun süredir inatçı temel fiyat artışından endişe eden ECB için olası bir rahatlamaydı.
“ABD ile yaklaşan ticaret savaşı avro bölgesi ekonomisi için temel bir tehdit oluştururken, ECB'den gelen son sinyaller enflasyon endişelerinin zayıf kaldığını gösteriyor. Tarifeler ve kaçınılmaz misilleme önlemleri büyümeyi yavaşlatır ve fiyatları yükseltir, bu da yüksek enflasyonla birlikte durgunluk ortamı yaratma potansiyeline sahiptir, buna da yaygın olarak stagflasyon denir.
“Ancak ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, geçen hafta büyümeye gelecek darbenin o kadar zararlı olmayacağını, esasen ekstra fiyat baskısını ortadan kaldıracağını ve fiyatlar üzerinde sadece "kısa süreli" bir etki bırakacağını savunmuştu.”
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 korfezden.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.