 
						
						BMD Araştırma’nın raporunda geride bırakılan haftada yurt içinde işsizlik yurt dışında ise Almanya ve Euro Bölgesi’nde büyüme ve enflasyon verilerinin yanı sıra Japonya Merkez Bankası (BoJ), Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararlarının takip edildiği belirtildi.
Ayrıca hafta boyunca ABD ile Çin arasında gerçekleşen gelişmelerin ön planda olduğu ifade edilen raporda şu değerlendirmelere yer verildi:
“Almanya’da tüketici fiyat endeksi, Ekim ayında aylık yüzde 0,3 arttı. Eylül ayında yüzde 2,4 olan yıllık enflasyon, Ekim ayında yüzde 2,3'e geriledi. Almanya ekonomisi, 2025’in üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 büyüdü. Euro Bölgesi ekonomisi, 2025 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 büyürken bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,3 büyüdü. Euro Bölgesi'nde tüketici fiyat endeksi, Ekim ayında aylık yüzde 0,2 arttı. Eylül ayında yüzde 2,2 olan yıllık enflasyon, Ekim ayında yüzde 2,1’e geriledi.
Japonya Merkez Bankası (BOJ), Perşembe günü yaptığı toplantıda politika faizini yüzde 0,5 seviyesinde sabit tuttu. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Ekim ayı toplantısında beklentilere paralel olarak mevduat faizini yüzde 2’de, ana refinansman faizini yüzde 2,15, marjinal borç verme faizini de yüzde 2,40 seviyesinde sabit bıraktı. AMB Başkanı Christina Lagarde faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada faiz kararlarının enflasyon görünümüne göre alınacağını, AMB'nin iyi bir konumda olduğunu ifade etti. Lagarde, güçlü euronun enflasyonu beklendiğinden daha fazla düşürebileceğini belirtirken, enflasyondaki görünümün her zamankinden daha belirsiz olduğunu da vurguladı.
ABD Merkez Bankası (Fed), Ekim ayı toplantısında politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 3,75-4,00 aralığına çekti. Fed, ayrıca 1 Aralık'tan itibaren bilanço küçültmeyi durduracağını açıkladı. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz kararının ardından yaptığı açıklamada, Aralık ayında bir faiz indiriminin daha yapılmasının kesin olmadığını ifade etti. Enflasyonda risklerin yukarı, istihdamda ise aşağı yönlü olduğunu belirten Powell, kapanmadan önceki verilerin, ekonomik büyümenin beklenenden daha sağlam olabileceğini gösterdiğini söyledi. Powell, federal hükümetin kapanmasının ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Perşembe günü bir araya geldi. Görüşmenin ardından ABD Başkanı Trump, Şi ile muhteşem bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtirken çok yakında bir ticaret anlaşması olabileceğini ifade etti. Trump, Çin’in soya fasulyesi alımları hemen başlayacağını ve fentanil ile ilgili Çin tarifelerini hemen yürürlüğe girmek üzere yüzde 10'a düşürdüğünü söyledi. Çin ise yaptığı açıklamalarda 9 Ekim'de duyurulan ihracat kontrollerini bir yıl boyunca askıya alacağını ve nadir toprak elementlerine yönelik önlemlerin de bir yıl boyunca uygulanmayacağını belirtti. Açıklamalarda Çin'in tarım ürünleri ticaretini geliştirme yönünde de ABD ile uzlaşı sağlandığı ifade edilirken Tiktok konusunun da uygun bir şekilde çözüleceği taahhüdü yer aldı. Çin, ABD'nin de yüzde 24'lük tarifeyi askıya alınması düzenlemesini bir yıl uzatacağını belirtti.
Türkiye’de 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı, Eylül ayında bir önceki aya göre 12 bin kişi artarak 3 milyon 75 bin kişi oldu. İşsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı 0,3 puan azalışla yüzde 48,9 ve işgücüne katılma oranı 0,3 puan azalarak yüzde 53,5 oldu. 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı ise 0,9 puan azalarak yüzde 14,9 oldu. Haftaya negatif başlayan ve hafta içinde 10.816-10.995 aralığında karışık bir seyir izleyen BİST100 Endeksi, yüzde 0,27 kazançla 10.971,52 puandan haftayı tamamladı. 41,95'li seviyelerden haftaya başlayan Dolar/TL, 42,05 sınırının üzerine çıkarken Euro/TL, 48,52-49,02 aralığında hareket etti. Türkiye’nin dolar bazlı 5 yıl vadeli CDS oranı 250 sınırının altına indi.
Uzun vadede ne bekliyoruz… TCMB, 2025 yılının ilk iki toplantısında politika faizini 250’şer baz puan indirerek yüzde 42,50 seviyesine çekti. TCMB politika faizini, 17 Nisan tarihli toplantısında 350 baz puan artırarak yüzde 46,00 seviyesine yükseltirken 19 Haziran toplantısında değiştirmeyerek yüzde 46 seviyesinde sabit bıraktı. 24 Temmuz tarihli toplantıda ise 300 baz puan, 11 Eylül tarihli toplantıda 250 baz puan ve 23 Ekim tarihli toplantıda 100 baz puan indirerek yüzde 39,50’ye düşürdü.
Ekim 2025 tarihli TCMB piyasa katılımcıları anketine göre; Eylül ayında yüzde 3,23 artan TÜFE’nin Ekim ayında yüzde 2,34, Kasım ayında yüzde 1,55 ve Aralık ayında yüzde 1,14, 2025 sonunda yüzde 31,77 ve 2026 sonunda yüzde 22,13 artması beklenmektedir. Yine aynı ankette Dolar/TL’nin 2025 sonunda 43,56 ve 12 ay sonrasında ise 49,75 olması öngörülmektedir. Cari dengenin 2025 sonunda 20,8 milyar dolar, 2026 sonunda ise 25,4 milyar dolar açık vermesi beklenmektedir. GSYH büyümesinin 2025 ve 2026’da sırasıyla yüzde 3,3 ve yüzde 3,8 olacağı öngörülmektedir. TCMB haftalık repo faizinin 2025 yıl sonunda yüzde 37,66 ve 2026 yıl sonunda ise yüzde 26,17 olması beklenmektedir.”
Hibya Haber Ajansı
		© Copyright 2025 korfezden.com Tüm Hakları Saklıdır. 
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.