Reklam
Tarih : 2025-05-26 07:39:55

Marbaş Menkul Değerler: Mayıs ayını kritik verilerle kapatıyoruz

Marbaş Menkul Değerler’in raporunda haftaya görece sakin başlayıp önlerindeki günlerin daha yoğun veri akışıyla karşılarına çıktığı belirtildi. Raporda şunlar kaydedild:

“Geçtiğimiz haftaya göre bayağı yoğun bir takvim var. Pazartesi günü görece ABD ve Birleşik Krallığın tatilde olması nedeniyle verilerin hafta boyunca az olduğu gün olarak karşımıza çıkacak. Haber akışları bakımından yoğun bir haftayı kapatmış olmamız nedeniyle görece habere dayalı piyasa hareketliliği izleyebiliriz.

“Pazartesi günü konuşmaların öğleden sonra yoğun olduğu bir gün olarak geçecek. Salı günü itibariyle özellikle globalde tempo hızlanıyor. İç tarafta ekonomik veri yok ancak Borsa İstanbul şirketleri için önem arz eden ISO 500 Araştırmasının 2024 Sonuçları saat 10:30’da açıklanacak. Bol bol bu tip noktayı seven şirketlerden KAP bildirimi takip edeceğiz gibi görünüyor. Makroekonomik koşullar önemli sıra değişikliklerine sebebiyet verecek gibi görünüyor.

“Global tarafta Japonya nezdinde CSPI, Çekirdek TÜFE ile günce başlayacağız akabinde seans başlangıcında BoJ Başkanı Ueda’nın açıklamaları takip edilecek. Ueda, Japonya Başbakanı Ishiba’nın açıklamalarını düzeltici bir açıklama mı yoksa işlerimiz zor beyanatı mı verecek yakından takip edeceğiz. Euro Bölgesi Güven İstatistikleri, ABD’den Dayanıklı Mal Siparişleri, Konut Fiyat Endeksi ve CB Tüketici Güvenini önemsiyoruz. ABD ve global piyasalar açısından anlık etkileşimler görünebilir. Seans sonrası FED 2.Çeyrek Büyüme tahmini izlenecek. Stabil kalmasını bekliyoruz. İsviçre ve Almanya’dan konuşmalar da izleniyor olacak.

“Çarşamba günü Salı gününe görece sakin ancak veriler takip edilmeye devam edilecek. Yeni Zelanda faiz kararı ile güne başlayacağız. RBNZ tarifelerin ekonomik aktivite üzerindeki risklerini gerekçe göstererek 25 baz puan indirime gitmesini bekliyoruz. Seans öncesinde açıklamaların yanı sıra Fransa büyüme verisi gelecek. Almanya’dan sonra 2.olumlu sürprizin buradan gelmesini bekleyebiliriz. Seans başlangıcında iç taraftan Ekonomik Güven İstatistiği gelecek. 19 Mart’tan itibaren daha çok önemsediğimiz bir data haline geldi.

“100 altında kalışımızdan memnun değiliz. Riskli varlıklara 100 altında kalışımızdan bu yana düşük iştah geliyor. Öğleden sonra OPEC Toplantısı yapılacak. Üretime ilişkin aksiyonlar izlenecek. Konuşmalar İngiltere ve ABD’den gelmeye devam edecek. Seans sonrası 5Y Tahvil İhalesi ABD’de yapılacak. Geçtiğimiz hafta ABD seansında tahvillere talep zayıf gelmesi sonrası resesyon ihtimaliyle satışlar artmıştı. Bu risk var olmaya devam ediyor. 21’de Mayıs ayı FED Toplantı Tutanakları takip edilecek. Geleceğe yönelik riskler ve faiz patikasına ilişkin mesajlardan notlar aramaya çalışacağız.

“Perşembe günü Çarşambanın sakinliği üzerinden atılacak şekilde veri yoğunluğu tekrardan genişleyecek. İç tarafta biraz daha hareketlilik artacak. Güney Kore Faiz Oranı Kararı ile güne başlıyoruz. Güney Kore’den özellikle gelecek açıklamaları önemsemekle birlikte resesyon endişesi var olmaya devam ettikçe nötr dengeye faizin yönlendirilmesini bekleyebiliriz. İç taraftan Türkiye’de Dış Ticaret İstatistikleri gelecek.

“İhracatta tarife ve gelişmeler çerçevesinde atalet varlığı nedeniyle dış ticaret açığının 12,4 milyar dolar seviyesine doğru yükselmesini bekleyebiliriz. 23 Mayıs haftası haftalık istatistiklerinin uzun süre ardından tatil hareketliliği kaynaklı gecikip gecikmemesi riski nedeniyle vaktinde gelmesini bekliyoruz. Globalde İsviçre tatilde olacak. 12:15’te AB Komisyonu Başkanı Leyen’in açıklamalarının ardından ABD’den PCE verileri gelecek.

“Yukarı yönlü hareket gelecek gibi duruyor ve büyüme verileri çerçevesinde 2.tahminde %0,3 oranında ABD’nin çeyreklik daralmasını bekliyoruz. Konuşmalar ve haftalık işsizlik başvurularının ardından Askıdaki Konut Satışları datasında daralma beklentisi takip edeceğiz. Enflasyonist bir işaret olarak karşımıza çıkıyor. Konuşmalarla günü kapatacağız.

“Cuma günü bizim açımızdan çok kritik olduğunu beyan edelim. İç tarafta büyüme verisi takip edilecek. 2025 1.Yarıyıl Finansal İstikrar Raporu gelecek. Büyüme verisinde yıllık Türkiye’nin %2,2 oranında büyümesini bekliyoruz. Yılsonu büyüme beklentimizi revize etmedik. %3 oranında büyüme beklentimizi 15 Mart 2025’ten bu yana korumaya devam ediyoruz.

“SAMEKS, Hizmet Üretim Endeksi, İşgücü İstatistikleri sabah seansında takip edilecek. Öğleden sonra Nisan ayı Para ve Banka İstatistikleri ile Türkiye’nin veri yoğunluğu kapanmış olacak. Globalde ise Japonya Tokyo Çekirdek TÜFE ile başlıyoruz. %3,5 seviyesine doğru yönelmesini bekliyoruz. Japonya Sanayi Üretimi öncü datası gelecek. Beklenildiği gibi daralma evrilmesi olması halinde baskının riskli varlıklar nezdinde artmasını bekliyoruz. Avustralya İnşaat İzinleri ve Perakende Satışlar dataları takip edilecek. Oralarda RBA gayet iyi proaktif çalışmayı sürdürüyor.

“İnşaat izinlerinin güçlü gelmesini beklemekle birlikte perakende satışlarda dengeli sonuçlar almayı bekleyebiliriz. Almanya Perakende Satışlarda da büyüme verisinin ardından konsensüs beklentisi pozitife çekildi. Sınırlı miktarda artış olmasını bekleriz. İsviçre KOF datası gelecek. 100 seviyesinin altında kalış olacağı belli ancak bir miktar yukarı evrilecek. Almanya öncü TÜFE beklentisinde hafif aşağı yönlü beklentiler arttı. Bu durum doğal olarak Euro Bölgesi tarafında nötr çeyreğe evrilişte önemli bir katkı oluşabilir.

“ABD PCE dataları takip edilmeye devam edilecek. Karışık seyir görülmesi bekleniyor. 1.Çeyrek datasını daha çok önemsediğimiz için buradaki seyrin etkileri beklenti altı üstüne paralel şekilde kısa vadeli etki yapabilir. Nisan ayı ABD Mal Ticaret Dengesinde açığın özellikle tarife etkileriyle 20 milyar dolar kadar azalacağını tahmin ediyoruz. Kanada 1.çeyrek GSYİH verisi de geliyor olacak. Seans sonuna doğru Michigan final verileri gelecek. Hafta boyunca Türkiye datalarının yanı sıra ABD’deki en önemli data olmasını bekliyoruz. Michigan verisinde cari TÜFE’nin %7 üzerine çıkmasını ve 5Y TÜFE’sinin de bir miktar yukarıya yönelmesini bekleyebiliriz.

“Tüketici beklentilerinin de ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları ile zayıflayacağını gözlemleyebiliriz. Seans sonunda Türkiye SCOPE Ratings kredi notu değerlendirmesini takip edeceğiz. En son yaptığı açıklamada kredi notumuzu yukarı yönlü revize edip görünümü durağana çeken yapı olması ve güncel koşulları da dikkate alarak kredi notunun teyit edilmesini bekliyoruz. Gelecek açıklamaları önemsemekteyiz.

“Hafta sonu Çin’den PMI verilerini takip edeceğiz. Önümüzdeki haftada da bol bol PMI konuşacağız. PMI verilerinde şöyle bir aksiyonu gözlemleyebiliriz: Öncü verilerde beklenti altında gelen veriler oluşsa da Çin görece ayrışmayı bekleyebilir. Bunun nedeni NBS datalarında büyümeyi kısmen de olsa destekleyici ve arz fazlası olmasına rağmen karsız işler olan çelik üretimi gibi noktalardan vazgeçilmemeye devam edilmesi etkin olacak.

“Haziran ayı strateji raporunda Haziran ayını daha detaylı paylaşıyor olacağız.”

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 korfezden.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.